20. Epiloog!

Logboek Zuid-Amerika (2008) - Vorig reisverhaal

Wat heeft deze reis met je gedaan?

Door Anouk

Het is een reis geworden die ik niet voor mogelijk had gehouden! We hebben van Zuid tot Noord zoveel gezien en meegemaakt, de natuur is fantastisch, de mensen in alle zes landen waren erg vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Als je met je auto even stopt in bijvoorbeeld Brazilië om op te kaart te kijken of je op de goede weg bent…………..komt er zo een vrachtwagenchauffeur naar je toe waar je heen wilt……zo attent!

Patagonie was een saai stuk met zoveel zijwind dat je beide handen goed aan het stuur moest houden. De eerste wilde dieren hebben we daar gezien. De pinguďns en zeeleeuwen hebben veel indruk op me gemaakt. Maar dat zelfde geldt ook voor mijn verjaardag in Ushuaia aan het einde van de Wereld (fin del mundo), de Ruta 40, de Carratera Austral (Chili), de Altiplano, de vreselijke wegen in Bolivia en de prachtige vogels in de Pantanal (Brazilië). Zo gevarieerd dat ik onmogelijk kan kiezen wat het meest indruk op me heeft gemaakt. Het heeft aan al mijn verwachtingen voldaan…..

Voor mij was het de allereerste keer om zo lang weg te zijn van je vertrouwde omgeving, maar ik moet zeggen dat is mij zeer goed bevallen. Het is goed om dit eens in de zoveel jaar te doen. Je wordt er wel anders door. Immers je bent samen met je partner en je huis op vier wielen en meer heb je niet nodig. Je geniet van kleine momenten zo samen…………! Ik kan me voorstellen dat Ernst, de vader van Ko, en Susana hier heerlijk hebben gewerkt en gewoond in de cultuur die zo anders dan in Nederland. Dat kan je niet vertellen, dat moet je voelen en met eigen ogen zien.

Wat ik natuurlijk zeker ga missen is de heerlijke wijn en de malse lapjes vlees en de salades, maar ook de mensen die we ontmoet hebben op diverse plekken ……kortom een half jaar om nooit te vergeten…………………………

Mijn favoriete land is toch echt Argentina, es un pais donde te hacen sentir como en casa! Te quiero Argentina!

Een dankwoord gaat zeker uit naar mijn ouders die Wicky hebben opgevangen, alle post hebben uitgezocht en de tuin hebben onderhouden. Jullie zijn geweldig! Muchas Gracias! En natuurlijk mijn mannetje die altijd maar weer de weg weet en kans ziet om overal onze Landcruiser door heen te sturen. Zonder hem zou deze reis niet compleet zijn geweest! Un beso para ti.

Door Ko van O.

We hebben dit jaar een geweldige reis van zes maanden gemaakt door Zuid-Amerika met onze eigen Toyota Landcruiser. Het is niet alleen de reis zelf die je maakt, maar ook het feit dat je zes maanden weg bent uit je dagelijkse woon- en werkomgeving met al zijn sores en verplichtingen werkt erg bevrijdend.

Zonder de andere landen te kort te willen doen was Argentinië voor ons de absolute nummer een. Dit beeld is misschien niet helemaal objectief want Argentinië hebben we als enige land helemaal rond gereden en hebben dit land daardoor in al haar facetten kunnen zien en beleven.

Vers in ons geheugen staan de immer beukende wind in het kale Patagonie. Niet te vergeten natuurlijk het machtige Andes gebergte met zijn enorme uitzichten. Duizenden kilometers over zeer slechte wegen hebben we in de Andes gereden, de grens volgend tussen Argentinië en Chili. Zeer indrukwekkend waren de gletsjer Perito Moreno, Mount Fitz Roy bij El Chalten en het merengebied bij Bariloche. Bovendien wat te denken van steden Buenos Aires, Mendoza, Salta en het plaatsje Purmamarca.

In de omringende landen zijn we korter geweest en hebben hier ook maar kleinere gebieden van kunnen zien. Onvergetelijk zijn het natuurpark Torres del Paine en de Carratera Austral in Chili. In Bolivia waren de zoutvlakte van Uyuni en de mijnen in Potosi de letterlijke hoogtepunten. Op 4000 meter hoogte was een poging tot inbraak in onze auto toch echt een dieptepunt. Paraguay was meer een doorreis land en had naar ons idee weinig te bieden. In Brazilië springen in het oog het natuurgebied de Pantanal, de watervallen van Igouazu en de witte stranden langs de kust. Van Uruguay herinneren we ons vooral de enorme lappen vlees en de prachtige oude auto’s en het gezellige plaatsje Colonia. Voor alle landen geldt dat we alleen maar erg vriendelijke en gastvrije mensen hebben ontmoet. Mensen die belangstelling voor elkaar hebben, elkaar helpen en dingen met elkaar delen hoe weinig ze zelf ook hebben. Dat wordt voor ons straks de grootste omschakeling om weer in Nederland te wonen en te werken. We hebben het helemaal gehad met de materialistisch denken, altijd werken onder tijdsdruk en de ieder voor zich mentaliteit.

Het was voor ons allebei de eerste keer dat we in Zuid-Amerika zijn geweest. We zijn er in een flink tempo door heen gereden en hebben hier en daar ook mooie dingen gemist. Op sommige punten hadden we achteraf misschien ook langer moeten blijven.

Maar dit continent is zo groot dat zelfs zes maanden een zeer beperkte tijd is. Je moet dan kiezen tussen globaal heel veel verschillende dingen zien of een kleiner gebied beter en aandachtiger bekijken.

Maar al met al heeft Zuid-Amerika een verpletterende indruk op ons gemaakt dat we zeker nog een keer terug komen…………….

Voor Anouk was het de eerste keer dat ze zo lang en zover van huis was. Ze heeft een enorme sterke binding met haar ouders en dat maakt zulke lange reizen niet altijd even makkelijk. Maar ze heeft dit half jaar dankzij haar optimisme en doorzettingsvermogen goed doorstaan. Ik ben trots op je!


Een kolonie Magallanes Pinguins


Zonnende zeeleeuwen bij Punta Norte

Ushuaia

Smalle bruggetjes (TdP)
Een bevroren stel bij Perito Moreno

Uitzicht op de Mount Fitz Roy


Uitzicht over de Ruta 40

Veel groen langs de Carratera Austral!

Uitzicht over het Merengebied

De eerste beklimming op weg naar de Passo de Jama


Ruim boven de 4000 m

Salar de Uyuni

Met de baby op pad (Bolivia)

Arara-Azul (blauwe papagaai)

Prachtige loopbrug bij de Foz de Igouazu

Even niets doen!

Mercado del Puerte (Montevideo)

Oude auto (Colonia)

Tango in la Boca

Gezellige drukte in de winkelstraten van BA!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Logboek Zuid-Amerika (2008) - Vorig reisverhaal